Η τοξική επίδραση του φόβου και πώς να την αντιμετωπίσουμε: Δωρεάν ομιλία για το κοινό στη Θεσσαλονίκη


Το Ψυχολογικό Εργαστήρι σε συνεργασία με τη ΧΑΝ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών ψυχολογίας, παρουσιάζει το θέμα: "Στον κλοιό του φόβου: Η τοξική επίδρασή του και πώς να τον αντιμετωπίσουμε". Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο της ΧΑΝΘ (thl. 2310241007) στις 18:00. Η είσοδος είναι δωρεάν. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε και με τις εισηγήτριες των σεμιναρίων: 
Λία Μητσέα: 6938244811, 2313-023313
Κατερίνα Μύρβαλη: 6907299491, 2392-020255

Διαβάστε περισσότερα για τον κύκλο ομιλιών εδώ

Βουλιμικά Επεισόδια και Διατροφική Αντιμετώπιση

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Καλλιόπη Βαρδάκα. 

Η ψυχογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από υπερφαγία και εκδηλώνεται από 2 τρόπους:
α) με την καταφυγή σε λύσεις κάθαρης (διουρητικά, καθαρτικά ή υποκλυσμούς)
β) υπεβολική άσκηση και δίαιτα.
Πέρα από την συμβολή του ψυχολόγου η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση του ατόμου και την προσαρμογή του στο οικείο του περιβάλλον, είναι απαραίτητος ο ρόλος του διαιτολόγου. Ο τελευταίος θα βοηθήσει στον σχεδιασμό του διατροφικού πλάνου του ατόμου, έτσι ώστε να επανέλθει στο φυσιολογικό του βάρος, αλλά και να τονίσει την ιδιαιτερότητά του σαν ξεχωριστός οργανισμός.
Σε αυτή την οπτική θα βοηθήσουν τα εξής βήματα:
-Καθημερινή κατανάλωση μη επεξεργασμένων υδατανθράκων (δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια) οι οποίοι αποτελούν τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι πλούσια τροφή σε φυτικές ίνες και μέταλλα και δημιουργεί εύκολα αίσθηση κορεσμού.
-Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
-Κατανάλωση φυτικών ινών στη διατροφή, βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξής μας, προκαλώντας πρόωρο αίσθημα κορεσμού μεγάλης διάρκειας.
-Η τακτική κατανάλωση γευμάτων (5-6 γεύματα την ημέρα) ευνοεί το σταθερό μεταβολισμό και περιορίζει την αίσθηση της πείνας και τις επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο στην διάθεση και στην  επιλογή των τροφών.
-Τρώτε ποικιλία τροφών. Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του.
-Και τέλος θα πρέπει να απολαμβάνετε το γεύμα σας τρώγοντας αργά, όχι μπροστά από τηλεώραση, να μην νιώθετε τύψεις μετά από διατροφική παρασπονδία, να γυμνάζεστε τακτικά και προσαρμόσετε την μερίδα των γευμάτων με βάση αυτό που χρειάζεται το σώμα και όχι το μυαλό σας.


Διαβάστε επίσης: η προσωπική μας σχέση με το φαγητό


Καλλιόπη Βαρδάκα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
μέλος πανελληνίου συλλόγου διαιτολόγων 
            
Ευγενίου Σπαθάρη 7, 14562, Κηφισιά            
Τηλ.:  210 8084850- 6937311625                        

Emailvardakadiet@gmail.com             
w w w. k a l l i o p e v a r d a k a . g r



Δωρεάν Σεμινάρια Ψυχολογίας στη ΧΑΝΘ (Θεσσαλονίκη)

Οι συνάδελφοι ψυχολόγοι και αναγνώστριες του blog Λία Μητσέα και Κατερίνα Μύρβαλη σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ σας προσκαλούν στο δεύτερο κύκλο δωρεάν ομιλιών ψυχολογίας και ψυχοεκπαίδευσης. Τα θέματα είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα και επίκαιρα. Τα σεμινάρια  απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν  πώς να προσέξουν την ψυχική υγεία τους. 
Οι ομιλίες πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, 18:00-20:00 στο Μέγαρο της ΧΑΝΘ. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να ασχοληθούμε με θέματα που μας αφορούν και μας απασχολούν όλους στην καθημερινότητα μας.  
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη ΧΑΝΘ: Μέγαρο ΧΑΝΘ 2310-241007 ή με τις εισηγήτριες στα τηλέφωνα 2313-023313 & 2392-020255.




Σεμινάρια Ψυχολογίας από τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση

Τα σεμινάρια ψυχολογίας του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση θα πραγματοποιηθούν και φέτος στην Αθήνα, στα Βόρεια και Νότια Προάστια, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ομάδες συζήτησης γύρω από θέματα της καθημερινότητας υπό τη σκοπιά της ψυχολογίας και με την καθοδήγηση καταρτισμένων ψυχολόγων, που σκοπό έχουν να βελτιώσουν τη σχέση μας με τον εαυτό και τους άλλους, να βρουν λύσεις σε κοινά προβλήματα και να αλλάξουν την ποιότητα της ζωής μας προς το καλύτερο. Μία φορά το μήνα, για δύο ώρες, συναντιόμαστε, ερχόμαστε σε επαφή και βλέπουμε τα πράγματα από τη σκοπιά της ψυχολογίας. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες επισκεφτείτε το ιστολόγιο των σεμιναρίων seminariazokalutera.blogspot.com

Γυναικεία Κατάθλιψη και Καφεΐνη: ενδιαφέρουσα έρευνα.

Είναι γνωστό ότι η κατάθλιψη πλήττει δύο με τρεις φορές περισσότερο το θηλυκό γένος. Γιατί οι γυναίκες τείνουν να αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου; Είναι μία ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί από την έρευνα, παρόλα αυτά θεωρείται ότι για το υψηλό ποσοστό καταθλιπτικών γυναικών ευθύνεται ένας συνδυασμός προδιαθεσιακών, ατομικών και κοινωνικών παραγόντων: το γενετικό μας "κληροδότημα", βιολογικοί παράγοντες, ανωμαλίες στη δράση των νευροδιαβιβαστών, το στρες των κοινωνικών ρόλων αλλά και οι ορμονικές διεργασίες έχουν επισημανθεί ως παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση της κατάθλιψης. Σε αυτά φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε τα σημαντικά επώδυνα γεγονότα της παιδικής ηλικίας και τις τραυματικές απώλειες ή κρίσεις ζωής που έρχονται αργότερα.

Αν και σήμερα γνωρίζουμε αρκετά για την επιδημιολογία, τις αιτίες και τις θεραπείες της κατάθλιψης, οι έρευνες έχουν ως τώρα δώσει λιγότερη έμφαση στους παράγοντες πρόληψης. 
Επιστήμονες από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Harvard και του Columbia στις HΠΑ, έβαλαν στο μικροσκόπιο 51000 γυναίκες για 24 χρόνια μελετώντας την επίδραση της καφεΐνης στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα φλυτζάνια καφέ (καφέ που περιέχει καφεϊνη, όχι decaffeine) την ημέρα έχουν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη μακροπρόθεσμα. 
Τα αποτελέσματα ωστόσο παραμένουν ερευνητικά και μένει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω έρευνες προκειμένου να υπάρξουν αποδείξεις ότι πράγματι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...