Εγκυμοσύνη και Ψυχολογία: τα πρώτα συναισθήματα

Η περίοδος της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται συχνά ως η "ομορφότερη περίοδος" στη ζωή της γυναίκας και ενίοτε και του ζευγαριού. Από κάθε κατεύθυνση, η σύγχρονη γυναίκα λαμβάνει πολύ συγκεκριμένα ερεθίσματα: χαρούμενες, όμορφες και φυσικά αδύνατες μέλλουσες μαμάδες αγκαλιάζουν την κοιλιά τους με τρυφερότητα και χαρά. Μία γυναίκα χοροπηδάει κρατώντας ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Ένα πολύ νεαρό ζευγάρι πλέει σε πελάγη ευτυχίας με την είδηση του μωρού. Στις ταινίες και τα περιοδικά, είναι ίσως πάντα έτσι. Είναι όμως πάντα έτσι για τις γυναίκες που μόλις έμαθαν ότι περιμένουν παιδί; 
Η απάντηση είναι πως, όπως για κάθε συνθήκη της ζωής έτσι και για την εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει συναισθηματικός νόμος που ορίζει πώς πρέπει να αισθάνεται μία γυναίκα που μόλις έμαθε ότι περιμένει ένα μωρό. Παρόλα αυτά, κάθε γυναίκα έχει μία ξεκάθαρη εικόνα του τί αναμένεται από εκείνη, πώς περιμένουν οι άλλοι (σημαντικοί και μη) να αντιδράσει και να αισθανθεί στο νέο της εγκυμοσύνης. Δυστυχώς, αυτές οι άρρητες κοινωνικές προσδοκίες δημιουργούν πολύ μεγάλη πίεση σε πολλές γυναίκες. Μία έγκυος που αισθάνεται τρομαγμένη, αμφιθυμική, απαισιόδοξη ή θλιμμένη για οποιοδήποτε λόγο ενδέχεται να παγιδευτεί μέσα στο στερεότυπο της χαρούμενης μαμάς και να πιστέψει ότι τα συναισθήματά της δεν είναι "φυσιολογικά" ή ότι τέτοιου τύπου συναισθήματα αποτελούν ένδειξη ότι δε θα γίνει καλή μητέρα. Το αποτέλεσμα; Περισσότερο άγχος, περισσότερος φόβος, αίσθημα ντροπής, ανασφάλεια και ενοχές. Ένας φαύλος κύκλος, καθώς οι γυναίκες συχνά επιλέγουν να κρύψουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και να συμμορφωθούν με αυτό που όλοι περιμένουν απ αυτές μπαίνοντας έτσι σε μία αρκετά μοναχική πορεία που δεν τις βοηθάει να επεξεργαστούν όλη αυτή την αναπάντεχη συναισθηματική πληροφορία.
Το κλειδί βρίσκεται στην κατανόηση. 
Μία γυναίκα που μόλις μαθαίνει ότι θα γίνει μητέρα, είτε είναι προετοιμασμένη είτε το νέο είναι απρόσμενο, έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλές και σημαντικές προκλήσεις. Μην ξεχνάτε ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα της ζωής του. Αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές (μπορείτε να σκεφτείτε κάποια μεγαλύτερη αλλαγή από τον ερχομό ενός παιδιού;) πολλοί άνθρωποι αντιδρούν μουδιασμένα ή αρνητικά. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας εδώ είναι οι πανταχού παρούσες απόψεις, γνώμες και πληροφορίες για το πόσο δύσκολο ή εύκολο έργο είναι μία εγκυμοσύνη καθώς ξαφνικά όλοι γνωρίζουν καλύτερα και συμβουλεύουν την έγκυο για καθετί. Αυτό σε πολλές γυναίκες εντείνει το φόβο ότι "δε θα τα βγάλουν πέρα", ότι δε γνωρίζουν αρκετά και ότι θα τα κάνουν "θάλασσα". 
Σε πολλές γυναίκες λειτουργεί καταλυτικά ο φόβος του τοκετού ήδη από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης, κάποιες φορές τόσο έντονα που "δηλητηριάζεται" όλη η εμπειρία των πρώτων ημερών ή και εβδομάδων. Αφήστε όμως στο σώμα σας το χρόνο να προσαρμοστεί: τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης θα αισθάνεστε πολύ διαφορετικά απέναντι στο γεγονός του τοκετού. Ενημερωθείτε, συζητήστε εναλλακτικές με το γιατρό σας και κυρίως, μείνετε μακριά από τρομακτικές περιγραφές που οι απανταχού μαμάδες είναι έτοιμες να σας προσφέρουν... 
Το γυναικείο σώμα και η σεξουαλικότητα παίζουν κεντρικό ρόλο στις αναπαραστάσεις της εγκυμοσύνης. Για κάποιες γυναίκες το θαύμα που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του σώματος είναι αρκετό για να επισκιάσει τα υπόλοιπα. Για κάποιες άλλες όμως, οι μελλοντικές αλλαγές στο σώμα είναι πηγή μεγάλης ανασφάλειας και προβληματισμού, συνήθως σε συνδυασμό με το αν θα συνεχίσουν να είναι επιθυμητές από το σύντροφό τους και αν το σώμα τους θα επανέλθει μετά τον τοκετό. Τέτοιες σκέψεις καταδικάζονται συνήθως ως εγωιστικές, όμως είναι στ' αλήθεια έτσι; Πολλές φορές αντανακλούν απλώς την ψυχοσύνθεση της σύγχρονης μητέρας που ξέρει ότι πρέπει να συνδυάσει πολλούς ρόλους μαζί με τη μητρότητα.
Για κάποιες γυναίκες η ιδέα της μητρότητας είναι αυτονόητη και έρχεται με απόλυτη φυσικότητα και αυθόρμητα. Όχι όμως για όλες! Είναι πολλές οι γυναίκες που ανησυχούν τρομερά για το αν θα γίνουν καλές μαμάδες, αν θα μεγαλώσουν το παιδί τους σωστά και αν θα του προσφέρουν όλα όσα έχει ανάγκη. Αυτή η ανασφάλεια δεν υποδεικνύει μία μητέρα που δεν είναι ικανή. Αντίθετα, υποδεικνύει μία μέλλουσα μητέρα που έχει επίγνωση της ευθύνης απέναντι στο παιδί της. Φυσικά, τα παιδιά δεν έρχονται με οδηγίες χρήσης, αλλά δεν υπάρχει καλύτερος οδηγός από τη μητρική αγάπη και το ένστικτο προστασίας που αναπτύσσεται στη μητέρα. Για τα υπόλοιπα, ζούμε στην εποχή της πληροφορίας: υπάρχει πολύ σημαντική βιβλιογραφία αλλά και ειδικοί που μπορείτε να συμβουλευτείτε. 
Δεν πρέπει εδώ να ξεχάσουμε ένα φορτίο που κάθε έγκυος γυναίκα φέρει: τη σχέση και την εμπειρία από τη δική της μητέρα και πώς αυτή έχει εξελιχθεί. Τα ελλείμματα στη σχέση με τη μητέρα μπορεί να ενεργοποιηθούν μπροστά στο γεγονός της εγκυμοσύνης προσθέτοντας έναν ακόμα στρεσογόνο παράγοντα. 
Τέλος, μην ξεχνάμε τις ορμόνες. Το γυναικείο σώμα στην περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και της λοχείας είναι ένα "καζάνι" όπου οι ορμόνες οργιάζουν, επηρεάζοντας τη διάθεση και κατά συνέπεια τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Μην αγνοείτε ποτέ το βιολογικό παράγοντα στις ψυχικές μεταβολές. 

Αν πρόσφατα ανακαλύψατε ότι είστε έγκυος ή αν βρίσκεστε στο περιβάλλον μίας γυναίκας σε ενδιαφέρουσα ανοίξτε τη συζήτηση! Δώστε στη μέλλουσα μαμά την ευκαιρία να εκφραστεί και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά της, όχι μόνο τα θετικά αλλά και τα αρνητικά. Καθησυχάστε τους φόβους, τις ανασφάλειες και ενθαρρύνετε την να μιλήσει για όσα την απασχολούν. Εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα που υπάρχει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που θα βοηθήσει τη μέλλουσα μαμά να βάλει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της σε τάξη, ιδίως αν οι αντιδράσεις της είναι πάρα πολύ έντονες. 
Και όλα θα πάνε καλά... 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...