Από πολύ μικροί έχουμε μάθει ότι ο θυμός είναι ανεπιθύμητος, βλαβερός, ντροπιαστικός και σε καμία περίπτωση δεν είναι ευπρόσδεκτος. Η αλήθεια είναι ότι ο θυμός είναι ένα από τα έξι βασικά και οικουμενικά συναισθήματα που όλοι κουβαλάμε μέσα μας σαν μία εξελικτική κληρονομιά. Θυμός, αηδία, χαρά, θλίψη, έκπληξη και φόβος: εργαλεία που βοήθησαν το είδος μας να προσαρμοστεί, να επιβιώσει και να εξελιχθεί. Όταν θυμώνουμε ο οργανισμός μας μπαίνει σε κατάσταση ετοιμότητας: ετοιμότητα να αντιδράσει, να προστατευθεί, να αντιμετωπίσει την "απειλή" την οποία δέχεται. Γι αυτό και τα σωματικά συμπτώματα του θυμού (ταχυκαρδία, εφίδρωση, έντονος μυϊκός τόνος, σύσπαση του προσώπου) θέτουν τον οργανισμό μας σε κατάσταση συναγερμού!
Διαχείριση θυμού δεν σημαίνει σταματώ να νιώθω θυμό, αλλά αλλάζω και προσαρμόζω τον τρόπο που εκφράζω το θυμό μου.Αλλάζοντας τον τρόπο που θυμώνουμε
Το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε τις στρατηγικές θυμού είναι μία προσεκτική εξέταση του τρόπου που αντιδράμε όταν θυμώνουμε και τις αιτίες που μας «βγάζουν από τα ρούχα μας». Παρατηρείστε προσεκτικά και σε καθημερινή βάση τί σας θυμώνει. Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι καθημερινά θυμώνουν με τα ίδια πράγματα ή ότι οι πηγές θυμού τους έχουν κοινά χαρακτηριστικά.
Δώστε βάρος στη θετική πλευρά! Όταν κάποιος σας χωθεί στο δρόμο, σκεφτείτε πρώτα θετικά: μάλλον δε σας είδε ή ίσως είναι πολύ αφηρημένος, ποιός ξέρει τι του συμβαίνει. Όταν κάποιος σας συμπεριφερθεί με αγένεια, πριν εκνευριστείτε με την προσβολή που σας έγινε, σκεφτείτε, μήπως η συμπεριφορά του χαρακτηρίζει τον ίδιο και όχι εσάς;
Κερδίστε λίγο χρόνο. Πριν αρχίσετε να λογομαχείτε ή ακόμα χειρότερα να βράζετε στο θυμό σας, δώστε στον εαυτό σας μερικά λεπτά και αφήστε το πρώτο κύμα θυμού να προσπεράσει. Το πιθανότερο είναι ότι βάζοντας λίγο χρόνο ανάμεσα σε σας και σε αυτό που σας θύμωσε, θα δείτε ότι η κακή στιγμή πέρασε και εσείς έχετε ακόμα τον έλεγχο.
Σπάστε το φαύλο κύκλο της οργής. Οι οργισμένες σκέψεις τροφοδοτούν με ενέργεια νέες εκρήξεις θυμού. Όλοι έχουμε περάσει ολόκληρες ώρες κάνοντας καυγάδες με τη φαντασία μας (έπρεπε να του πω αυτό, άμα μου πει εκείνο θα απαντήσω το άλλο, θα του δείξω εγώ!). Μήπως τελικά είμαστε θυμωμένοι με τις ίδιες μας τις σκέψεις; Σπάστε το φαύλο κύκλο των οργισμένων σκέψεων, παρεμβάλλοντας μία μικρή ευχάριστη ανάμνηση, έναν μικρό προγραμματισμό, ακόμα και επαναλαμβάνοντας μία λίστα με δουλειές ή ψώνια.
Βαθειά εισπνοή! Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά μερικές βαθιές εισπνοές πριν αντιδράσετε σε κάτι που σας θυμώνει, όχι μόνο βοηθούν τον οργανισμό να κατευνάσει την κατάσταση ετοιμότητας του θυμού αλλά σας δίνουν την ευκαιρία να δουλέψετε τη σκηνή με το μυαλό σας: μήπως αυτό που ενστικτωδώς ετοιμάζεστε να πείτε ή να κάνετε δεν είναι και η καλύτερη λύση; Εισπνεύστε μία γερή δόση καθαρού οξυγόνου (και καθαρής σκέψης) από τη μύτη και εκπνεύστε αργά από το στόμα.
Όταν ο θυμός έχει ξεθυμάνει μιλήστε για αυτό που σας θύμωσε. Το να μην ξεσπάτε ανεξέλεγκτα το θυμό σας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση να συσσωρεύετε θυμούς και ματαιώσεις. Όταν έχετε ηρεμήσει είναι η καλύτερη στιγμή να εκφράσετε το θυμό σας. Θα παρατηρήσετε ότι οι άνθρωποι σας ακούν καλύτερα όταν δεν φωνάζετε.
Φροντίστε τον εαυτό σας. Το πόσο εύκολα θυμώνουμε εξαρτάται και από τη γενικότερη ψυχική μας κατάσταση τη δεδομένη στιγμή. Το στρες η βιασύνη και η κακή οργάνωση το κάνουν πιο πιθανό να μας εξαγριώσει μία μικρή και ασήμαντη καθυστέρηση. Διεκδικείστε μέσα στη μέρα λίγο χρόνο που θα σκεφτείτε για τον εαυτό σας, για τα πράγματα που σας θυμώνουν και κυρίως για αυτά που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα.
Συμφιλίωση. Μία σοφή προσευχή λέει: «Θεέ μου, δώσε μου τη Γαλήνη να δεχτώ όσα δεν αλλάζουν, τη Δύναμη να αλλάξω όσα μπορούν να αλλάξουν και τη Σοφία να ξεχωρίζω ανάμεσα στα δύο». Όσους περισσότερους θυμούς κουβαλάμε, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα πέφτουμε στον εσωτερικό μονόλογο της οργής. Συμφιλιωθείτε με όσα έγιναν και δεν μπορούν να αλλάξουν, δημιουργώντας έτσι χώρο για νέους τρόπους επικοινωνίας.
θεε μου δωσε μου την υπομονη να δεχτω οσα πραγματα δεν μπορω να αλλαξω , την δυναμη να αλλαξω αυτα που μπορω και την σοφια να γνωριζω την διαφορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήναρκωμανεις ανωνυμοι??
και οι μονο , για το ανθρωπινο γενος , το ζωικο βασιλειο δεν εχει τετοια διλληματα ,
θεε μου δωσε μου την Γαληνη να δεχτω οσα πραγματα δεν μπορω να αλλαξω , να αλλαξω αυτα που μπορω και την σοφια να γνωριζω την διαφορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτη εινια η σωστη
Γαληνη οχι υπομονη , και η Γαληνη στα δινιε ολα και την υπομονη και την δυναμη
Πολύ σωστά! Είναι Γαλήνη και όχι Υπομονή και το διόρθωσα. Ευχαριστώ! Η χρήση της ξεκίνησε από τους Ανώνυμους Αλκοολικούς και χρησιμοποιείται σε πολλά προγράμματα απεξάρτησης (τα λεγόμενα προγράμματα 12 βημάτων). Οπωσδήποτε η φύση έχει πολλά να μας μάθει, αν βρούμε τον τρόπο να ακούσουμε και να διδαχτούμε, αλλά πάλι -και πάντα- είμαστε αντιμέτωποι με το σύνθετο του γένους μας και της κοινωνίας μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή