Θετική Ανατροφοδότηση: Φέρτε τη στο σπίτι!

Η θετική ανατροφοδότηση έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην παιδαγωγική επιστήμη, στον αθλητισμό αλλά κυρίως στις μεγάλες εταιρείες με τα πολλά τμήματα, τους άπειρους μάνατζερ και την ψαγμένη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Ο σκοπός της; Να αξιολογείται επί της ουσίας και δημιουργικά η απόδοση των εργαζομένων και να αποδίδει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί
Καν' το κι εσύ όπως οι μεγάλοι μάνατζερ! 
Πολλές φορές είτε επειδή βιαζόμαστε, είτε επειδή το θεωρούμε ασήμαντο, είτε επειδή έτσι το μάθαμε όταν ήμαστε μικροί έχουμε την τάση να παρατηρούμε και να διορθώνουμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω μας δίνοντας όλο το βάρος σε αυτό που κάνουν λάθος ή ... λιγότερο σωστά. Το ίδιο κάνουμε και με τον εαυτό μας! Η ανατροφοδότηση είναι απαραίτητη για να επικοινωνήσουμε στους άλλους όχι μόνο αυτό που κάνουν λάθος, αλλά και αυτό που κάνουν σωστά. 

Σωστή στιγμή: δώστε ανατροφοδότηση τη στιγμή που πρέπει, έτσι θα συνδεθεί καλύτερα το μήνυμα σας με την εν λόγω συμπεριφορά. Προτιμήστε βέβαια να κρατήσετε την αρνητική ανατροφοδότηση για πιο ιδιωτικές στιγμές αλλά μια στο τόσο ένα δημόσιο θετικό σχόλιο δεν βλάπτει κανέναν. 
Θετική και αρνητική ανατροφοδότηση: Βάλτε πάντα τη θετική σας αναφορά πριν την αρνητική. Οποιοσδήποτε θα ήταν πιο πρόθυμος να ακούσει την "κριτική" σας αν γνωρίζει ότι δε βλέπετε μόνο τα λάθη του.
Συγκεκριμένες Αναφορές: Να είστε συγκεκριμένοι όχι μόνο στις αρνητικές αλλά και στις θετικές σας αναφορές ώστε να έχουν νόημα για αυτόν που σας ακούει. 
Δημιουργήστε ευκαιρίες για θετική ανατροφοδότηση: φροντίστε να "πιάνετε στα πράσα" τους γύρω σας την ώρα που κάνουν κάτι καλά και πείτε το απλόχερα και με την καρδιά σας. 
Μιλήστε για συμπεριφορές και όχι για χαρακτηριστικά: έχει μεγάλη σημασία να ξεχωρίζουμε τις συμπεριφορές των ανθρώπων από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Αν μη τί άλλο, μία συμπεριφορά αλλάζει πιο εύκολα απ' ό,τι ο ίδιος μας ο χαρακτήρας. Πόσο διαφορετικό είναι για ένα παιδί να ακούσει ότι "τα μαθηματικά που σου αρέσουν τα τελειώνεις γρήγορα και σωστά, ενώ με την ιστορία δυσκολεύεσαι" από το "έλα τώρα, μην είσαι τεμπέλης";
Κάντε το ίδιο για τον εαυτό σας: Δώστε στον εαυτό σας θετική ανατροφοδότηση πριν αρχίσετε την αυτοκριτική. Είναι τόσα πράγματα που κάνετε καλά: ανακαλύψτε τα και αναγνωρίστε τα όπως θα το κάνατε για το παιδί σας. 

H θετική ανατροφοδότηση ενισχύει την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθηση, αυξάνει το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στις σχέσεις και βοηθάει τους ανθρώπους να δεσμευτούν στους στόχους τους. 

Εσείς που θα δίνατε θετική ανατροφοδότηση σήμερα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...