Προετοιμάζοντας το παιδί για το νέο αδερφάκι ή Πώς θα πω στο παιδί μου ότι είμαι έγκυος.

Μόλις μάθατε τα χαρμόσυνα νέα: ένα νέο μωρό πρόκειται να "καταφτάσει" σύντομα στην υπέροχη οικογένειά σας. Οι αλλαγές που φέρνει ένα νέο μέλος στην οικογένεια είναι τεράστιες για όλους. Τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά παρουσιάζουν έντονες αντιδράσεις στην άφιξη ενός μικρού αδελφού. Πώς θα βοηθήσετε το μικρό σας να προετοιμαστεί και να προσαρμοστεί καλύτερα στο ρόλο του μεγάλου αδελφού ή της μεγάλης αδελφής; Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βάλετε τις βάσεις για μία αρμονική αδελφική σχέση και λιγότερους μπελάδες αργότερα...

Τα μεγάλα νέα: πότε και πώς να πείτε στο παιδί σας ότι είστε έγκυος;
Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε μέχρι να βεβαιωθείτε ότι όλα βαίνουν καλώς με την εγκυμοσύνη σας πριν το ανακοινώσετε στο παιδί. Θυμηθείτε όμως, τα παιδιά ακούν τα πάντα και καταλαβαίνουν περισσότερα από αυτά που μπορούν να εκφράσουν. Φροντίστε να μην είναι παρών σε σχετικές συζητήσεις και κυρίως να το μάθει από σας και όχι από τους γείτονες οι οποίοι θα σας συγχαρούν στο δρόμο για την παιδική χαρά. Επιλέξτε μία στιγμή που το παιδί είναι χαλαρό και η ατμόσφαιρα είναι ήσυχη. Φυσικά, ο τρόπος που θα πείτε τα νέα εξαρτάται από την προσωπικότητα του παιδιού αλλά και από το εξελικτικό του στάδιο.
Προτιμήστε απλές διατυπώσεις και αφήστε το ίδιο το παιδί να σας καθοδηγήσει με τις ερωτήσεις του. Έχετε υπόψη σας ότι είναι πιθανό το παιδί να αντιδράσει με μεγάλο ενθουσιασμό και καταιγισμό ερωτήσεων ή να αδιαφορήσει φαινομενικά με τα νέα.
Στους μήνες που θα ακολουθήσουν καθώς το μητρικό σχήμα θα αλλάζει τα παιδιά είναι πιθανό να επανέλθουν με ερωτήσεις για το τί κάνει το μωράκι εκεί μέσα, πώς τρώει, αν παίζει, αν βλέπει τί γίνεται έξω. Δώστε του απαντήσεις χωρίς να αγνοείτε το πώς εκείνο αντιλαμβάνεται τον κόσμο και χωρίς να στραγγαλίζετε τη φαντασία του και τη δημιουργική του σκέψη.

Τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν ακριβώς την έννοια του χρόνου, οπότε αντί να πείτε σε εφτά μήνες προτιμήστε καλύτερα να πείτε ότι το καλοκαίρι ή όταν ξαναέρθουν τα Χριστούγεννα θα έρθει στην οικογένεια το μωρό μας ή το αδερφάκι σου.

Χρησιμοποιείστε το χρόνο της εγκυμοσύνης για να προάγετε το αδελφικό δέσιμο και να βοηθήσετε την ομαλή μετάβαση μετά τη γέννα. 

Όσο μπορείτε συμπεριλάβετε το μικρό σας στις προετοιμασίες, φροντίζοντας πάντα να περνάτε το μήνυμα ότι η θέση του μέσα στην οικογένεια δεν απειλείται από τις ολοφάνερες αλλαγές που έρχονται.
Συζητήστε μαζί του για το πώς φαντάζεται το μωρό όταν θα γεννηθεί και διορθώστε υπομονετικά τυχόν λάθος αντιλήψεις του. Πολλοί γονείς στην προσπάθεια τους να διευκολύνουν την κατάσταση έχουν την τάση να λένε ότι "θα έχεις αδερφάκι με το οποίο θα μπορείς να παίζεις και να συζητάς", με αποτέλεσμα η απογοήτευση των παιδιών απέναντι στο νεογέννητο να είναι μεγάλη. Χρησιμοποιείστε βιβλία με εικόνες (τα παιδιά τα λατρεύουν) για να του εξηγήσετε πώς μεγαλώνει ένα μωρό ή επισκεφτείτε φίλους που έχουν βρέφη. Επίσης, χρησιμοποιείστε τις φωτογραφίες του ίδιου του παιδιού σας για να του εξηγήσετε πώς είναι ένα νεογέννητο.

Αν τα παιδιά σας πρόκειται να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο, το οποίο σημαίνει ότι το παιδί σας θα πρέπει να μεταβεί από την κούνια του σε ένα παιδικό κρεβάτι, δημιουργήστε μία εορταστική ατμόσφαιρα γύρω από αυτό. Διαλέξτε μαζί το καινούριο του κρεβάτι και αν χρειαστεί υποχωρήστε στο παιδικό του γούστο. Επίσης αφήστε το να συμμετέχει στην προετοιμασία του παιδικού δωματίου διαλέγοντας τα χρώματα ή τα παιχνίδια του μωρού. Φτιάξτε μία ωραία κορνίζα με τη φωτογραφία του και γράψτε από κάτω "ο αδερφός μου ή η αδερφή μου" και κρεμάστε την πάνω από την κούνια.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι δύσκολη όχι μόνο για εσάς αλλά και για το παιδί σας καθώς οι επικείμενες αλλαγές που διαισθάνεται και βλέπει γύρω του σίγουρα το επηρεάζουν. Αυτή την περίοδο προσπαθήστε να αποφύγετε άλλες αλλαγές στη ζωή του, όπως αλλαγή σχολείου ή αλλαγή νταντάς αν χρησιμοποιείτε νταντά, και να διατηρήσετε τη σταθερότητα στο περιβάλλον του. Αυτή την περίοδο αποφύγετε τις "μεγάλες μάχες" με το παιδί σας: μην το πιέσετε παραπάνω να μάθει τη χρήση της τουαλέτας ή να αποχωριστεί το μπιμπερό του. Επίσης αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε παιδικό σταθμό ή σχολείο, καλό θα ήταν να το κάνετε πολύ πριν ή αρκετά μετά. Σε αντίθετη περίπτωση, το παιδί μπορεί να αισθανθεί ότι "εκτοπίζεται" εξαιτίας του μωρού.

Αφήστε το να αγγίξει την κοιλιά σας και ζητήστε του να τραγουδήσει στο μωρό ή να του πει μια ιστορία, διευκρινίζοντας ότι η φωνή του ακούγεται και έστω και αν το μωρό δεν καταλαβαίνει ακόμα τα λόγια, μπορεί να ακούει τη φωνή του αδερφού του και να ηρεμεί. Αν έχετε αδιαθεσίες λόγω της εγκυμοσύνης, προσπαθήστε να μην τις αποδώσετε στην εγκυμοσύνη γιατί είναι πιθανό το παιδί να θεωρήσει υπεύθυνο το έμβρυο.

Χαρείτε την εγκυμοσύνη σας ακόμα και αν το μικρό σας δε δείχνει καθόλου ενθουσιασμένο. Οι σταθερές και ειλικρινείς σχέσεις με τους γονείς, την ευρύτερη οικογένεια και το περιβάλλον του θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο. Δείξτε του υπομονή, κατανόηση και μην του στερείτε αγκαλιές και χάδια και όλα θα πάνε καλά.

Διαβάστε εδώ για τις αντιδράσεις των παιδιών στην άφιξη του νέου μωρού στο σπίτι... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...