Ψυχολόγος: Συχνές Ερωτήσεις (Και Απαντήσεις!) Μέρος ΙΙ

Με αφορμή το άρθρο Ψυχολόγος: Συχνές ερωτήσεις και Απαντήσεις, η αναγνώστρια Μ. έστειλε ένα email με τις δικές τις ερωτήσεις. 
Διάβασα ότι για να γίνει σωστά ψυχανάλυση πρέπει να γίνονται συνεδρίες τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα. Ισχύει; 
Κατ' αρχήν πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ψυχανάλυση είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας, πολύ βαθιά, κρατάει για αρκετά χρόνια και είναι πράγματι πολύ απαιτητική σε χρόνο (και σε χρήματα). Στρέφεται στις αρχές της ανάπτυξής μας, στις πρώτες σχέσεις μας με τους γονείς και σε αναμνήσεις που πολλές φορές δεν ξέρουμε καν ότι έχουμε. 
Ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση; 
Όπως είπαμε, η ψυχανάλυση έχει πολύ ειδικές απαιτήσεις και δομή, όμως μπορεί πραγματικά να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα σε κάποιον που έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να κάνει "το ταξίδι". Υπάρχουν ωστόσο πολυάριθμες σχολές ψυχοθεραπείας που προσφέρουν ένα λίγο ή πολύ διαφορετικό μοντέλο. Επίσης, πολλοί θεραπευτές επιλέγουν να συνθέτουν στοιχεία από διαφορετικές σχολές και κατευθύνσεις ανάλογα με τον άνθρωπο, το πρόβλημα και τις περιστάσεις. 
Ποιός μπορεί να μου συστήσει ένα καλό ψυχαναλυτή/ψυχοθεραπευτή; 
Αυτή είναι πραγματικά μία δύσκολη υπόθεση: κάποιος θεραπευτής μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικός για κάποιον και να μην ταιριάζει καθόλου με κάποιον άλλο. Οπωσδήποτε, τα στοιχειώδη τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εκπαίδευση) βοηθούν να εκτιμήσουμε έναν ειδικό, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα μας "ταιριάζει" και θα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες μας. 
Πόσο καιρό πρέπει να παρακολουθήσω; 
Το χρονικό διάστημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συνυπολογίζοντας το αίτημα του θεραπευόμενου, τις συνθήκες και , όπως όλοι ξέρουμε, την οικονομική δυνατότητα. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν με άξονα κάποιο άμεσο πρόβλημα ή μία επείγουσα πιεστική κατάσταση και στην πορεία αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να "δουλευτούν" μέσα στη θεραπεία.
Έχω ακούσει ότι στις ομάδες γίνεται πολύ καλή δουλειά. Ισχύει; 
Η ομαδική ψυχοθεραπεία μας δίνει ένα τρόπο να επεξεργαστούμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους μέσα στο μικρόκοσμο της ομάδας και μπορεί να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα για πολλούς από εμάς. Εξαρτάται από το αίτημα του θεραπευόμενου αλλά και από το βαθμό ετοιμότητας του, οπωσδήποτε όμως είναι μία πολύτιμη εμπειρία. 

Μ. ευχαριστούμε πολύ για το email και τις ερωτήσεις! Στη διάθεση σου!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...