Βάζω στόχους. Και τους πετυχαίνω.

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς: οι στόχοι. Τους αποφασίζουμε, τους βάζουμε, ξεκινάμε με μία δύο πολύ καλές μέρες και πολύ σύντομα αρχίζουν οι εκπτώσεις: προσπαθούμε λίγο λιγότερο, λίγο αργότερα, λίγο πιο χλιαρά. Οπωσδήποτε κάποιοι ανάμεσά μας είναι περισσότερο πειθαρχημένοι και ίσως περισσότερο αποτελεσματικοί με τη στοχοθεσία τους. Για τους υπόλοιπους, η θεωρία των S.M.A.R.T. στόχων δίνει πολύ ενδιαφέρουσες στρατηγικές για να προσεγγίσουμε τους στόχους. S.M.A.R.T. είναι ένα ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται για να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε το δρόμο μας, με συγκεκριμένα, μετρήσιμα και ρεαλιστικά βήματα. 




S. Συγκεκριμένος (specific). 
Οι στόχοι που είναι συγκεκριμένοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκπληρωθούν. Για να συγκεκριμενοποιήσουμε ένα στόχο πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις: 
Τί; Τί θέλω να επιτύχω; 
Ποιός; Ποιός εμπλέκεται; 
Πότε; Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα της προσπάθειας; 
Πού; Ποιός είναι ο τόπος που θα εξελιχθεί η προσπάθεια; 
Πώς; Ποιοί είναι οι περιορισμοί και οι απαιτήσεις; 


Μ. Μετρήσιμος. (Measurable). 
Ορίζουμε συγκεκριμένα κριτήρια για τη μέτρηση της προόδου και της επίτευξης του στόχου. 
Απαντήστε σε ερωτήσεις όπως: Πόσο; Πόσα; Πότε θα ξέρω ότι έχω πετύχει το στόχο μου; 


Α. Ατομικά Εφικτός (Attainable)
Στόχοι που είναι σύμφωνοι με το προσωπικό μας δυναμικό και τα αποθέματά μας, πράγμα που σημαίνει ότι οι στόχοι δεν πρέπει να είναι ούτε "εξωπραγματικοί" (θα τους θεωρήσουμε "βουνό"), ούτε και πάρα πολύ εύκολοι για την απόδοσή μας (θα τους θεωρήσουμε άχρηστους).


R. Ρεαλιστικός (Realistic) 
Στόχοι που "μετράνε"! Αφού λάβουμε υπόψη μας τις δυνατότητες και τους περιορισμούς σχεδιάζουμε τους στόχους και την πορεία μας προς αυτούς με ρεαλιστικά κριτήρια, τόσο όσον αφορά τη διαδικασία, όσο και την εκπλήρωσή τους. Εδώ ορίζουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις (υπάρχουν;), τα πρόσωπα που θα βοηθήσουν (με ποιό τρόπο;), την επίδραση που θα έχει το μετρήσιμο αποτέλεσμα (ταιριάζει πραγματικά με τις ανάγκες μας αυτή τη στιγμή;). 


Τ. Χρόνος (Timely). 
Το Τ. σε ένα S.M.A.R.T. στόχο ορίζει το χρόνο. Είναι ο κατάλληλος χρόνος για αυτή την προσπάθεια; και οπωσδήποτε τοποθετεί την προσπάθειά μας σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο: Ο χρονικός προσδιορισμός βοηθάει να μένουμε σε επαφή με τη "μεγαλύτερη εικόνα" ξεπερνώντας τις δύσκολες μέρες και τις μικρές καθημερινές επιπλοκές. Πόσο χρόνο έχω στη διάθεσή μου; Πού θα είμαι σε έξι μέρες; σε έξι εβδομάδες; σε έξι μήνες; 


Το σύστημα S.M.A.R.T. υπογραμμίζει ότι κάθε στόχος είναι πραγματοποιήσιμος αν σχεδιαστεί σωστά και με προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές παραμέτρους που υπεισέρχονται κάθε φορά. Αν και ξεκίνησε σαν μία στρατηγική στοχοθεσίας σε εταιρίες και ομάδες εργασίας είναι πολύ αποτελεσματικό σε ατομική βάση. Δοκιμάστε το. 


* Meyer, Paul J (2003). Attitude Is Everything: If You Want to Succeed Above and Beyond. Meyer Resource Group, Incorporated. 

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστή η ανάλυσή σας και ξεκάθαρη.
    Διάβασα ένα άλλο άρθρο για στοχοθεσία που εξηγούσε απλά το πως πρέπει να θέτουμε τους στόχους.
    Ήταν στο περιοδικό www.flowmagazine.gr, με βασικό τομέα την προσωπική ανάπτυξη.
    Το λινκ του άρθρου είναι http://www.flowmagazine.gr/article/view/pos_8etoume_stoxous_sti_zwh_mas/category/personal_development

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...