Οικογένειες με παιδιά στην εφηβεία: κάντε χώρο! 



Η εφηβική συμπεριφορά σφραγίζεται από τις προσπάθειες του έφηβου -συχνά "'άγαρμπες", ανησυχητικές ή ατελέσφορες- να δηλώσουν και να περιφρουρήσουν την αυτονόμησή τους μέσα και έξω από το σπίτι. Πεδίο δόξης λαμπρό για αυτό το σκοπό αποτελεί το δωμάτιο του εφήβου στο σπίτι. Οι έφηβοι έχουν την τάση να γίνονται υπερευαίσθητοι με το χώρο τους, να κλείνονται με τις ώρες στο δωμάτιό τους, να απαγορεύουν παρεμβάσεις (ακόμα και το καθημερινό συμμάζεμα) και πολύ συχνά να κοπανάνε την πόρτα πίσω τους. Οι δε γονείς των εφήβων, ανήσυχοι για αυτόν τον καινούριο "άγνωστο" έχουν την τάση να περιορίζουν την ιδιωτικότητα του εφηβικού δωματίου στην προσπάθειά τους να ασκήσουν έλεγχο και να προστατεύσουν το παιδί από τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις αλλά και να ξεκαθαρίσουν "ποιός κάνει κουμάντο" μέσα στο σπίτι. 
Ο σωστός χειρισμός του εφηβικού δωματίου θα βοηθήσει τον έφηβο να βρει το χώρο του και θα γλιτώσει και όλη την οικογένεια από ανώφελες συγκρούσεις ενώ ταυτόχρονα θα περάσει ένα μήνυμα σεβασμού της ατομικότητας που είναι πραγματικά απαραίτητο για το ομαλό πέρασμα στην ενηλικίωση. Απομακρύνετε τη σύγκρουση από τον ιδιωτικό χώρο του δωματίου του εφήβου χωρίς να καταργήσετε εντελώς τους κανόνες. 
<br>
- Για παράδειγμα, μην επιτρέπετε κλειδιά στην πόρτα αλλά φροντίστε να χτυπάτε πάντα την πόρτα πριν μπείτε στο δωμάτιο. 
- Αποφύγετε να ψάχνετε συστηματικά τα πράγματα του εφήβου, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε συρτάρια, ντουλάπια και διάφορες κρυψώνες, εκτός αν έχετε ενδείξεις ότι κάτι ανησυχητικό συμβαίνει και χρειάζεται η άμεση παρέμβασή σας. 
- Ξεκαθαρίστε τις υποχρεώσεις του εφήβου και τις δικές σας σε σχέση με την τακτοποίηση και καθαριότητα του δωματίου: είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διδάξετε ότι τα προνόμια συνοδεύονται πάντοτε από υποχρεώσεις.
- Δημιουργήστε ένα φιλόξενο χώρο για τον έφηβο και τους φίλους του. Στην εφηβεία, το φιλικό περιβάλλον αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο της προσπάθειας του εφήβου να αποστασιοποιηθεί από την οικογένεια και να δομήσει μία αυτόνομη ταυτότητα. Φροντίζοντας να υπάρχει ένα φιλόξενο περιβάλλον, έχετε το επιπλέον προνόμιο να γνωρίσετε τους φίλους του παιδιού σας. 
- Αφήστε τον έφηβο να εκφράσει τη δημιουργικότητά του μέσα στο χώρο του. Συνεργαστείτε μαζί του σε μία μικρής -ή μεγαλύτερης- κλίμακας ανακαίνιση ή διαμόρφωση του χώρου σύμφωνα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του. 
- Μην επιμένετε να είναι διαρκώς ανοιχτή η πόρτα! Προτιμήστε να χτυπάτε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να "τσεκάρετε" την κατάσταση. 
- Προσπαθήστε να αποφύγετε τη σύγκρουση του τύπου "είναι το δωμάτιο μου" - "όχι, είναι το σπίτι μου". Αντίθετα, εξηγήστε ότι στο σπίτι ισχύουν κανόνες για όλους χωρίς να μπαίνετε σε παιχνίδια εξουσίας. Είναι σαφές ποιός είναι υπεύθυνος στο σπίτι, όμως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για έναν έφηβο από το να ηττάται κατά κράτος. 
- Όπως με όλα τα προβλήματα στην εφηβεία, διαπραγματευτείτε, δίνοντας στον έφηβο την αίσθηση και την επιβεβαίωση ότι η γνώμη του ακούγεται και η τεράστια αλλαγή που αισθάνεται μέσα του αντανακλά και γίνεται αντιληπτή από το περιβάλλον του. 
- Αφουγκραστείτε τις πραγματικές ανάγκες. Ένας έφηβος που αφήνει συστηματικά ένα ημερολόγιο σε κοινή θέα, ίσως πραγματικά επιδιώκει να το διαβάσετε... 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...