Τα Πρέπει και Τα Θέλω μας: Δύσκολη Δουλειά!

Τα «Πρέπει»
Δεν μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι τα ίδια «πρέπει». Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που επιδρούν πάνω μας και καθορίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την υποχρέωση και το καθήκον:
- Τα πρότυπα που πήραμε από την οικογένεια μας
- Τα κοινωνικά στερεότυπα
- Το φύλο
- Η κουλτούρα στην οποία ανήκουμε
- Οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις
- Οι συνθήκες της ζωής μας
- Ο Χρόνος και το στάδιο ζωής στο οποίο βρισκόμαστε
- Οι ρόλοι της ζωής μας

Γυναικεία «Πρέπει»
Οι γυναίκες στο σύγχρονο κόσμο αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση να ανταποκριθούν σε πολυάριθμους και συχνά ανταγωνιστικούς ρόλους: αυτό δημιουργεί μία μακριά λίστα από «πρέπει».
Είναι μητέρες, σύζυγοι, επαγγελματίες, νοικοκυρές ενώ ταυτόχρονα «πρέπει» να διατηρούν και την κοινωνική τους ζωή, να ενημερώνονται, να βρίσκονται αντιμέτωπες με τα πρότυπα ομορφιάς των περιοδικών, με τα σημάδια του χρόνου και τις μεγάλες αλλαγές της ζωής.

Τα «Θέλω»
Τα «Θέλω» μας καθορίζονται από:
- Προσωπικότητα
- Ατομική μας φιλοδοξία
- Ιεράρχηση των αναγκών μας
- Επιρροές που δεχόμαστε από το περιβάλλον
- Τα κάθε είδους ερεθίσματα
- Κοινωνικά πρότυπα
- Ο Χρόνος και το στάδιο ζωής στο οποίο βρισκόμαστε
- Οι ρόλοι της ζωής μας
- Τί μάθαμε από την οικογένειά μας

Οι αποφάσεις που παίρνουμε, είτε αφορούν απλά και καθημερινά πράγματα, είτε πιο σημαντικά θέματα φιλτράρονται συστηματικά από τα πρέπει και τα θέλω μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε συχνά ότι είμαστε στη μέση μίας μάχης.
Οι περισσότεροι από μας δυσκολευόμαστε αρκετά και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να επιτύχουμε μία ισορροπία ανάμεσα στα θέλω και τα πρέπει μας.

Όταν αυτή η ισορροπία δεν υπάρχει, το αποτέλεσμα είναι μία δυσάρεστη αίσθηση:
- Αισθανόμαστε ότι είμαστε στο έλεος των υποχρεώσεων και ότι ο εαυτός μας βρίσκεται «σε δεύτερη μοίρα».
- Αισθανόμαστε ότι φερόμαστε εγωιστικά με άξονα μόνο τον εαυτό μας και ότι δεν είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας.


Ισορροπία ανάμεσα στα Πρέπει και στα Θέλω
Η ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις δύο «δυνάμεις» επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πώς αισθανόμαστε:
- για τον εαυτό μας
- για το περιβάλλον μας
- για τις σχέσεις μας
- για το παρελθόν και το μέλλον μας
- την ικανοποίηση που παίρνουμε από τη ζωή
- την αυτοπραγμάτωση και ολοκλήρωση μας

Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας δεν είναι στατική και μονοδιάστατη. Αντίθετα, συνεχίζεται, ανανεώνεται και αναθεωρείται σε όλη μας τη ζωή…

Ισορροπία:
Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίσουμε ουσιαστικά και κυρίως να μάθουμε να διαχωρίζουμε ειλικρινά τί ανήκει στο Πρέπει και τί ανήκει στο Θέλω.
Κάνοντας μία αναλυτική καταγραφή των μεν και των δε, μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.
Στόχος είναι να μπορέσουμε να δώσουμε όνομα και ταυτότητα στις υποχρεώσεις και τις επιθυμίες μας, αλλά και να αξιολογήσουμε πόσο και πώς μας εκφράζουν και μας ολοκληρώνουν.  

Αναλύοντας τα Πρέπει σε Θέλω:
Οι υποχρεώσεις τις οποίες υπηρετούμε, ακόμα και οι πιο δυσάρεστες από αυτές, εξυπηρετούν κάποια χρησιμότητα όχι μόνο για τους γύρω μας, αλλά και για μας τους ίδιους.
Σε κάθε ένα Πρέπει της ζωής μας αντιστοιχεί και ένα τουλάχιστον Θέλω. Μπορεί να είναι προφανές, μπορεί όμως και να είναι πολύ καλά κρυμμένο.
Ανακαλύπτοντας αυτή τη σύνδεση μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιλογές μας και να διαπιστώσουμε ότι πολλά από τα Πρέπει μας, εξυπηρετούν τελικά και τα Θέλω μας, μειώνοντας έτσι τις «μάχες» που έχουμε να δώσουμε σε καθημερινή βάση.

Μετατρέποντας τα Πρέπει σε μικρούς προσωπικούς στόχους.
Τις περισσότερες φορές μέσα στο Πρέπει, μπορούμε να ανακαλύψουμε ή να δημιουργήσουμε πυρήνες προσωπικής ικανοποίησης και αυτοπραγμάτωσης. Αυξάνοντας την προσωπική μας συμμετοχή σε κάθε Πρέπει, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την αίσθηση της καταπίεσης από τις υποχρεώσεις μας.
Πώς γίνεται; Καταγράψτε τα μεγαλύτερα Πρέπει που ρυθμίζουν τη ζωή σας και την ημέρα σας και αναζητήστε το προσωπικό σας όφελος μέσα σε αυτά.

Τι θα κερδίσετε;
Τι συναισθήματα θα έχετε όταν θα τα έχετε εκπληρώσει;
Τι θα διδαχθείτε; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...