Βουλιμικά Επεισόδια και Διατροφική Αντιμετώπιση

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Καλλιόπη Βαρδάκα. 

Η ψυχογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από υπερφαγία και εκδηλώνεται από 2 τρόπους:
α) με την καταφυγή σε λύσεις κάθαρης (διουρητικά, καθαρτικά ή υποκλυσμούς)
β) υπεβολική άσκηση και δίαιτα.
Πέρα από την συμβολή του ψυχολόγου η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση του ατόμου και την προσαρμογή του στο οικείο του περιβάλλον, είναι απαραίτητος ο ρόλος του διαιτολόγου. Ο τελευταίος θα βοηθήσει στον σχεδιασμό του διατροφικού πλάνου του ατόμου, έτσι ώστε να επανέλθει στο φυσιολογικό του βάρος, αλλά και να τονίσει την ιδιαιτερότητά του σαν ξεχωριστός οργανισμός.
Σε αυτή την οπτική θα βοηθήσουν τα εξής βήματα:
-Καθημερινή κατανάλωση μη επεξεργασμένων υδατανθράκων (δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια) οι οποίοι αποτελούν τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι πλούσια τροφή σε φυτικές ίνες και μέταλλα και δημιουργεί εύκολα αίσθηση κορεσμού.
-Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
-Κατανάλωση φυτικών ινών στη διατροφή, βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξής μας, προκαλώντας πρόωρο αίσθημα κορεσμού μεγάλης διάρκειας.
-Η τακτική κατανάλωση γευμάτων (5-6 γεύματα την ημέρα) ευνοεί το σταθερό μεταβολισμό και περιορίζει την αίσθηση της πείνας και τις επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο στην διάθεση και στην  επιλογή των τροφών.
-Τρώτε ποικιλία τροφών. Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του.
-Και τέλος θα πρέπει να απολαμβάνετε το γεύμα σας τρώγοντας αργά, όχι μπροστά από τηλεώραση, να μην νιώθετε τύψεις μετά από διατροφική παρασπονδία, να γυμνάζεστε τακτικά και προσαρμόσετε την μερίδα των γευμάτων με βάση αυτό που χρειάζεται το σώμα και όχι το μυαλό σας.


Διαβάστε επίσης: η προσωπική μας σχέση με το φαγητό


Καλλιόπη Βαρδάκα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
μέλος πανελληνίου συλλόγου διαιτολόγων 
            
Ευγενίου Σπαθάρη 7, 14562, Κηφισιά            
Τηλ.:  210 8084850- 6937311625                        

Emailvardakadiet@gmail.com             
w w w. k a l l i o p e v a r d a k a . g r



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...