Αντιμετωπίζω το στρες: ανακαλύπτω τις στρεσογόνες πηγές.

Μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε για το άγχος: οι λογαριασμοί δε θα πάψουν να έρχονται, τα προβλήματα δε θα μειωθούν, οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις θα συνεχίσουν να μας πιέζουν. Μπορεί πραγματικά να γίνει κάτι με το άγχος που μας βασανίζει διαρκώς; 
Η διαχείριση του άγχους χρειάζεται μία δυναμική θέση: παίρνω πίσω τον έλεγχο της ζωής μου, των σκέψεων μου, των συναισθημάτων μου. 
Ένας τρόπος για να πολεμήσετε το στρες είναι να το γνωρίσετε και να το κατανοήσετε. Μπορεί να μοιάζει διαρκές, καθημερινό και ανεξάρτητο από τα συγκεκριμένα γεγονότα της ημέρας, αλλά μία προσεκτική και καθημερινή παρατήρηση μπορεί να μας δείξει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες "στρεσογόνες" πηγές που πυροδοτούν τις αντιδράσεις στρες μέσα στη μέρα. Βάλτε λοιπόν το άγχος στο μικροσκόπιο, κρατώντας ένα ημερολόγιο άγχους. 
- Τί ήταν αυτό που πυροδότησε το άγχος; 
- Πώς αισθανθήκατε εκείνη τη στιγμή; Σημειώστε τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά συμπτώματα. 
- Πώς αντιδράσατε; 
- Τί κάνατε για να αισθανθείτε καλύτερα;

Έχοντας μαζέψει πολλές τέτοιες παρατηρήσεις στο "ημερολόγιο" σας, θα είστε σε θέση να δείτε ποιές ώρες, ποιές στιγμές, ποιές διαδικασίες της ημέρας είναι πιο επικίνδυνες για το άγχος σας. Επίσης θα μπορείτε να έχετε μία εικόνα για το ποιές τακτικές χρησιμοποιείτε για τη διαχείριση του στρες. Έτσι, θα έχετε μία συγκεκριμένη βάση που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις πιο στρεσογόνες περιοχές της μέρας και να βρείτε νέους τρόπους αντίδρασης που θα είναι πιο αποτελεσματικοί. 

Θυμηθείτε: ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε το άγχος είναι να το γνωρίσετε και να κατανοήσετε τις πηγές του! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...