Υπερπροστατευτικοί Γονείς - Δυστυχισμένα Παιδιά;

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πάρα πολλές πληροφορίες για το πώς να είμαστε καλύτεροι γονείς, για το ποιές είναι οι πραγματικές ανάγκες των παιδιών αλλά και τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά μας, στο δρόμο, στο σχολείο, ακόμα και μέσα στην  ασφάλεια του ίδιου μας του σπιτιού μέσω του διαδικτύου. Με λίγα λόγια, δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά να είναι κανείς γονιός. 
Πολλοί γονείς στην προσπάθεια τους να διασφαλίσουν, να προστατέψουν και στηρίξουν τα παιδιά τους στην ανάπτυξή τους γίνονται υπερπροστατευτικοί. Δημιουργούν δηλαδή ένα προστατευτικό δίχτυ γύρω από τα παιδιά, προσπαθώντας να προλάβουν κάθε πιθανό κίνδυνο, ξεκινώντας από ένα απλό κρύωμα και φτάνοντας ως τη "λάθος" επιλογή φίλων ή σπουδών. Το αποτέλεσμα; Οι γονείς γίνονται ολοένα και πιο παρεμβατικοί και κυριαρχικοί πάνω στα αναπτυσσόμενα παιδιά ενώ τα ίδια τα παιδιά αισθάνονται να ασφυκτιούν και ταυτόχρονα δε μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες και να παίρνουν πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με μία μεγάλη έρευνα του βρετανικού ερευνητικού ινστιτούτου "Children's Society" τα παιδιά των υπερπροστατευτικών γονιών αισθάνονται δυστυχία και θυμό για τον περιορισμό των επιλογών τους. Τα ποσοστά αυξάνονται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και πλησιάζουν στην εφηβεία. Ένα επίσης πολύ σημαντικό εύρημα της έρευνας αυτής υποδεικνύει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε υπερπροστατευτικό περιβάλλον αισθάνονται μεγαλύτερη αγωνία και φόβο για το μέλλον και είναι ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής. Προστατεύοντας τα παιδιά μας από τα δεινά και τους κινδύνους της ζωής αναπόφευκτα τους στερούμε και ένα σωρό εμπειρίες, γνώσεις, απογοητεύσεις και δυσκολίες που θα σφυρηλατήσουν τον αναπτυσσόμενο χαρακτήρα τους και θα τα βοηθήσουν να ανεξαρτητοποιηθούν και να μπουν στην ενήλικη ζωή τους με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα. 
Μπορεί να φαίνεται μακρινό, μπορεί να ακούγεται σκληρό, όμως ουσιαστικά ο ρόλος των γονιών είναι να ετοιμάσουμε τα παιδιά να ζήσουν στον κόσμο χωρίς εμάς. Πάρτε τα λοιπόν από το χέρι και δείξτε τους τον κόσμο, με τις ασχήμιες του αλλά και με τις μαγικές ομορφιές του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...