Ψυχολόγος: Συχνές Ερωτήσεις (Και Απαντήσεις!)

Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο συνοδεύεται συχνά από μία ήδη τεταμένη κατάσταση: μία δύσκολη περίοδος στη ζωή μας, ένα πρόβλημα που μας πιέζει, μία δύσκολη καθημερινότητα ή ένα ψυχολογικό πρόβλημα σε εμάς ή στο περιβάλλον μας που μας ταλαιπωρεί. Για πολλούς ανθρώπους, η απόφαση να επισκεφτούν έναν ειδικό της ψυχικής υγείας επισκιάζεται (και επηρεάζεται) από διάφορους μύθους, παρανοήσεις και παρεξηγήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί, μην έχοντας αντίστοιχη εμπειρία, δεν ξέρουμε ακριβώς τί να περιμένουμε και αυτό σίγουρα μας προσθέτει άγχος και δισταγμούς. 

Τί είναι "αυτοί οι ψυχολόγοι"; 
Οι ψυχολόγοι είναι πτυχιούχοι των αντίστοιχων τμημάτων ψυχολογίας της ανώτατης εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα, τμήματα ψυχολογίας υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Ιωαννίνων και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Προκειμένου να εργαστούν οφείλουν να διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία χορηγείται μόνο σε όσους πληρούν τα τυπικά και νομικά προσόντα. Αν έχετε αμφιβολίες για τα εχέγγυα του ειδικού που έχετε διαλέξει, ρωτήστε λεπτομέρειες για το βιογραφικό του. 

Ο ψυχολόγος είναι γιατρός; 
Η ψυχολογία και η ψυχιατρική έχουν βέβαια κοινές αναφορές αλλά διαφέρουν σημαντικά στον τρόπο που εργάζονται και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Οι ψυχολόγοι εκπαιδεύονται στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της αιτίες της και χρησιμοποιούν ψυχολογικές παρεμβάσεις. Οι ψυχολόγοι δεν είναι γιατροί και δεν χορηγούν φάρμακα. 
Οι ψυχίατροι είναι γιατροί με ειδικότητα στην ψυχιατρική, εκπαιδευμένοι στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ψυχικών παθήσεων, Οι ψυχίατροι μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα. 


Θα πρέπει να ξαπλώσω στο ντιβάνι; 
Η παραδοσιακή εικόνα που έχουν πολλοί άνθρωποι για το γραφείο ενός ψυχολόγου περιλαμβάνει ένα ντιβάνι-ανάκλιντρο με έναν ξαπλωμένο ασθενή και έναν ψυχαναλυτή, με γυαλάκια και μούσι. Πράγματι, οι παραδοσιακοί ψυχαναλυτές χρησιμοποιούσαν αυτή την τακτική, όμως πολύ σπάνια θα συναντήσετε κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν ένα γραφείο ή αναπαυτικές πολυθρόνες, διευκολύνοντας την επικοινωνιακή ατμόσφαιρα. 

Δηλαδή εγώ τώρα είμαι ασθενής;
Ο όρος ασθενής χρησιμοποιείται από κάποιες θεωρητικές σχολές. Άλλες, θέλοντας να τονίσουν το γεγονός ότι ο άνθρωπος που επισκέπτεται τον ψυχολόγο είναι υγιής, με προσωπικές δυνατότητες και αξιοποιήσιμο δυναμικό χρησιμοποιούν τον όρο πελάτης. Χρησιμοποιείται επίσης ο όρος θεραπευόμενος που τοποθετεί τον ψυχολόγο και τον πελάτη στο ίδιο συνεχές αναδεικνύοντας τη σχέση ανάμεσα στους δύο. 

Κι αν είναι κουτσομπόλης; 
Η εμπιστοσύνη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη σχέση μας με τον ψυχολόγο. Στο κάτω κάτω είναι ο άνθρωπος στον οποίο ανοίγουμε την ψυχή μας και μιλάμε για τα πιο προσωπικά μας συναισθήματα και βιώματα. Χρειάζεται λοιπόν όχι μόνο να έχουμε εμπιστοσύνη στις γνώσεις του αλλά και στην εχεμύθεια του. Φυσικά, οτιδήποτε λέγεται μέσα στην ασφάλεια του γραφείου είναι απολύτως εμπιστευτικό και απόρρητο για όλους τους άλλους. Η επιστημονική και επαγγελματική δεοντολογία δεσμεύει όλους τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. 

Πόση ώρα κρατάει; 
Ένα ραντεβού ή συνάντηση με έναν ψυχολόγο ονομάζεται συνήθως συνεδρία. Διαρκεί συνήθως 45 με 60 λεπτά, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό. Η πρώτη συνεδρία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η συχνότητα των συνεδριών και η διάρκεια της θεραπευτικής σχέσης καθορίζεται από τους στόχους και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Καθένας μας είναι μοναδικός και αντίστοιχα μοναδικές είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. 

Κι αν δε μ αρέσει; 
Οι ψυχολόγοι ποικίλλουν όχι μόνο στην επιστημονική τους κατάρτιση αλλά και στις μεθόδους που χρησιμοποιούν και τον τρόπο που προσεγγίζουν τα διαφορετικά ζητήματα. Είναι όμως και άνθρωποι! Έχουν προσωπικότητα, χαρακτήρα και ιδιαιτερότητες όπως όλοι. Όπως συμβαίνει με όλες μας τις σχέσεις, δεν ταιριάζουν "όλοι με όλους". Αν πραγματικά έχετε πάρει απόφαση να βελτιώσετε τη ζωή σας, μην απογοητευτείτε. 

24 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα..θελω να σας κανω μια σημαντικη ερωτηση..Ειμαι 23 και απο τοτε που θυμαμι τον εαυτο μου "επεξεργάζομαι εγκεφαλικά αυτό που διαδραματίζεται"ν(ετσι το βρηκα το προβλημα μου στο google) με αποτελεσμα να μην απολαμβανω σχεδον τιποτα k τωρα τελευταια να μην εχω και πληρη στηση με αποτελεσνα να μην μπορω να κανω sex...Υπαρχει καποια λυση στο προβλημα μου?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ανώνυμος
    Καλημέρα! Από το σύντομο μήνυμα σας καταλαβαίνω πως ό,τι συμβαίνει έχει αρχίσει και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργικότητά σας στην καθημερινότητα.Σε αυτές τις περιπτώσεις το διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει κατατοπιστικά και ενημερωτικά αλλά δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις θεραπευτικές και επανορθωτικές. Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό της ψυχικής υγείας αρχικά για να σας καθοδηγήσει περαιτέρω. Υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα, αρκεί να το αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα που χρειάζεται και να μην το αφήνουμε να γίνεται χρόνιο, δημιουργώντας φαύλους κύκλους αντιδράσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γεια σας ειμαι η σεβι και ειμαι 15 χρονων εχω ενα προβλημα και δεν ξερω αν ειναι ψυχολογικο αλλα με επιρεαζει εδω και πολλα χρονια κοιμαμε με τον μπαμπα μου δεν μπορω με τιποτα να κοιμηθω μονη μου φοβαμαιιι!
    μπορει να με εχουν επιρεασει παλιοτερα μου εβλεπα θριλερ:(
    στεναχωριεμε γιατι μονο με την μαμα μου και τον μπαμπα μου μπορω να κοιμηθω..! και χανω πολλα συμαντικα πραγματα στην ζωη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Σέβη,
      θα σε συμβούλευα να μιλήσεις στους γονείς σου για αυτό που συμβαίνει και για το πόσο σε επηρεάζει. Είναι ένα πρόβλημα που όλοι μαζί σαν οικογένεια μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Θα βοηθήσει πολύ αν όλοι μαζί ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού, που θα σας καθοδηγήσει και θα σε βοηθήσει σιγά σιγά να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου.

      Γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης για παιδιά και εφήβους:
      SOS: 801 801 11 77 Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών & Εφήβων
      1056 Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών
      Γραμμή για εφήβους: 116111

      Διαγραφή
    2. σεβι περναω το ιδιο προβλημα και ειμαι οσο εσυ:/

      Διαγραφή
    3. σεβι ειμαι 15 και εγω το περνουσα αυτο ως τα 13 αλλα πια το εχω ξεπερασει. και μη νομιζεις πως τ ειχα σε μικρο βαθμο, οχι ισα ισα. δεν ηθελα να ερθει το βραδυ γτ φοβομουν πως μπορει να μη θελει ο μπαμπας να ερθει να κοιμηθει μαζι μ! να ξερεις με το καιρο περασε! μπορει απλα να αργησε σε εσενα

      Διαγραφή
    4. Καλησπερα σας είμαι η σέβη 16 χρονων πια κ πλεον μπορω να κοιμηθώ μονη μου δεν ξέρω ξαφνικα ενιωσα ενα κλικ κ το εκανα έχει πλεον ενα χρονο σχεδόν που κοιμάμαι μονη μου...

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mπορει ενας ψυχολογος να δεχτει δυο ατομα που γνωριζονται και ο ενας να εχει μιλησει στον ψυχολογο για τον αλλο? Κι αν επηρεαστει η αντικειμενικοτητα του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα,εχω ενα προβλημα...ειμαι 17 χρονων και πριν απο 2 χρονια περιπου μου εκλεψαν το κινητο (με απειλησαν με μαχαιρι) και απο τοτε καθε φορα που βλεπω καποιον στον δρομο και μοιαζει με αυτους που με ληστεψαν,δηλαδη στο στυλ και τετοια πιστευω οτι θελει κ αυτος να με κλεψει...χωρις να συμβαινει ποτε αυτο...τι μου προτεινετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ονομαζομαι Ρενια. ειμαι ανηλικη εφηβη και εχω.."τικ". απο μικρη. ειχα διαφορα αλλα τωρα πια εχω κατι πολυ περιεργο.. βασικα συνεχεια κανω το σταυρο μ οταν σκεφτομαι κατι. και οχι δεν ειναι αυτο κακο απλα ο εγκεφαλος μ σκεφτεται συνεχεια κακα πραγματα γ να τον κανω συνεχεια. πολυ απλα μου παιζει παιχνιδια. πχ βλεπω μια ταινια π δειχνει οτι ενα κοριτσι εχασε τους γονεις τους κ θα σταυροκοπηθω, θα σκεφτω κτ γενικα μονο κ μονο για να κανω παλι το σταυρο μ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ειμαι η ελευθερια και ειμαι λυπημενη...μονιμως...καθε μερα ολη μερα τις περισσοτερες φορες χωρις να εχει γινει καποιο περιστατικο και να μν μπορω να καταλαβω τον λογο αυτης της καταστασης. σκεφτομαι την αυτοκτονια, θα ηθελα πολη να το κανω αλλα φοβαμαι να παρω τοσο μεγαλη ευθυνη!και αυτο με εκνευριζει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κατάσταση που περιγράφετε είναι επώδυνη όμως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν. Απευθυνθείτε στο περιβάλλον σας και την οικογένειά σας, μιλήστε για τις σκέψεις και τις ανάγκες σας. Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει. Υπάρχει τρόπος!
      Γραμμή για εφήβους: 116111
      Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης Κλίμακα: 1018

      Διαγραφή
  10. Έχω έναν αδελφό 14 ετών βρίζει συνέχεια τους γονείς μου και εξετιας του τσακώνονται και φωνάζουν ο ένας στον άλλο . Δεν σας κρύβω ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλο σκηνικό ο αδελφός μου χτύπησε τον πάτερα μου και ο πατέρας μου το ίδιο η μητέρα μου έχει συμβουλευτεί άλλους ψυχολόγους και εκείνοι λένε ότι είναι φυσιολογικό! Εγω πιστεύω ότι δεν είναι. Οι γονείς μου δεν ξέρουν τι να κάνουν φοβαμε μην χωρίσουν. Το μόνιμο τους προοβλημα είναι ο αδελφός μου. Βρίζει τους γονείς μου και είναι αυθάδης μπροστά στους φίλους του.Εμένα με χτυπάει ο αδελφός μου ένταξη είναι φυσιολογικό μέσω αδελφών αλλά με μια βάση συμβουλέψτε με τι να κάνω και πως να συμβουλέψω τους γονείς μου ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σας με λένε Μάρθα είμαι από την Αθήνα... λοιπόν το πρόβλημα μου είναι με μια φίλη μου γνωριζόμαστε 4 χρόνια αλλά μιλάμε πάρα πολύ εδώ και έναν χρόνο(κάθε μέρα) από το πρωί ως το βράδυ...το πρόβλημα μου είναι ότι Ζυλευη πάρα πολύ όταν μου μιλάνε αλλά άτομα...αυτή λοιπόν μιλάει με την ξαδέλφη μου και με πειράζει και εμένα λίγο που μιλάνε αλλά γιατί μου έχει πει ο ξάδερφος μου ότι θα μιλάει με την ξαδέρφη μου και εμένα θα με ξεχάσει έτσι λοιπόν αποφάσισα να μιλήσω με μια φίλη της ξάδελφης μου την Μαρία για να δει πόσο άσχημα νιώθω αλλά ζήλεψε η δικιά μου φίλη και τώρα όταν νευριάζει μαζί μου λέει να πάω στην Μαρία μου :/ αυτό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σας
      Είμαι η Μαίρη. Από μικρή όλοι περίμεναν να γίνω ψηλή σαν την μάνα μου. Δεν έγινε. Φοβάμαι να στέκομαι δίπλα σε άτομα που γνωρίζω χωρίς τακούνια. Στα 16 μου βιώνω ένα κόμπλεξ που μπορώ να το αντιμετωπίσω μόνο με την ριψοκίνδυνη μέθοδο της αυξητικής. Νιώθω ότι δεν υπάρχω δίπλα στους άλλους κι ότι δεν κοντεύω στην ενηλικίωση αλλά ότι είμαι έτοιμη να πάω γυμνάσιο. Παρακαλώ μην το χειριστείτε σαν κάτι απλό. Έφτασα στο σημείο να υποκριτή στους γονείς μου ότι πήρα χάπια. Ήθελα μα δεν μπόρεσα γιατί κατά βάθος με αγαπάω και για αυτό το πρόβλημά μου με πληγώνει τόσο πολύ....



      Διαγραφή
  12. Γειά σας, εδω και τρια χρόνια βιώνω μια δραματική κατάσταση όλο ασχολούμαι με τον εαυτό μου πως νιώθω τι νιώθω τι σκέφτομαι και δε μπορώ να ξεφύγω, η κατάστασή μου είναι δραματική. όλα ξεκινήσαν μετα απο ψυχαναγκαμό. όπου και αν έχω παέι οτι θεραπεία και αν ε΄χω πα΄ρει δεν εχω βοηθηθεί δε μπορω να ζήσω, τι να κανω,.,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γεια σας! αντιμετωπιζω το εξης προβλημα εχω σχεση με ενα παιδι το οποιο γνωρισα τυχαια πριν λιγο καιρο και στη πορεια ανακαλυψα οτι ειχε σχεση πριν δεκα χρονια με μια καλη μου φιλη ..οταν το εμαθε εκεινη βγηκε εκτοσ οριων και σταματησε να μου μιλαει με τη λογικα οτι ειμαι ανηθικη και επρεπε να ντρεπομαι..να σημειωσω πως εχει την ταση του σοβαρη σχεση γαμος οικογενεια και πωσ δεν μπορει να δεχτει την απορριψη..και δεν ξερω πωσ να το διαχειριστω...τι μου προτεινετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλημερα αντιμετωπιζω διαφορα θεματα με τον συζυγο μου.Το τελευταιο κ συμαντικο για μενα ειναι οτι μετα απο μια συζυτηση που ειχαμε του εχει καρφωθη οτι εχω κανει απιστια στη σχεση μας ο τροπος που με ρωτουσε για να μαθη ητανε βιαιος κ αναγκαστηκα να του πω οτι το εκανα.Το αποτελεσμα ειναι οτι θελει να χωρισουμε οτι το πιστευει κ ειναι σιγουρος γι"αυτο.Πως πρεπει να το διαχειριστω και να εχω το αποτελεσμα που επιθυμω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλημερα αντιμετωπιζω διαφορα θεματα με τον συζυγο μου.Το τελευταιο κ συμαντικο για μενα ειναι οτι μετα απο μια συζυτηση που ειχαμε του εχει καρφωθη οτι εχω κανει απιστια στη σχεση μας ο τροπος που με ρωτουσε για να μαθη ητανε βιαιος κ αναγκαστηκα να του πω οτι το εκανα.Το αποτελεσμα ειναι οτι θελει να χωρισουμε οτι το πιστευει κ ειναι σιγουρος γι"αυτο.Πως πρεπει να το διαχειριστω και να εχω το αποτελεσμα που επιθυμω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημερα σας,θα ήθελα μία απάντηση για ένα θέμα που με προβληματίζει πάρα πολύ!Είμαι 22 χρονων και έχω σχέση 4 χρόνια μ ένα παιδί 24 χρονων.πηραμε την απόφαση να πάμε Κύπρο για δουλειά, γενικά είμαι ενα άτομο κλειστό και φοβάμαι αρκετά για να μιλήσω για κάτι που θέλω.αρχικα είχα πει στους γονείς μου για την Κύπρο και ο πατέρας μου το πήρε έτσι κι έτσι μ αποτέλεσμα να την αφήσουμε στο φλου την συζήτηση αλλά επειδή η απόφαση για την Κύπρο είναι οριστική πρέπει να το πω στον πατέρα μου γιατί ο χρόνος τρέχει και τον Μάρτη θα φύγει πρώτα ο φίλος μου και μετά εγώ μόλις βολευτει οπότε σε ένα μήνα πρέπει να αρραβωνιαστουμε και ο πατέρας μου απ όλα αυτά δεν ξέρει τίποτα!Σας παρακαλώ πολύ βοηθήστε με και πείτε μου με τι τρόπο να μπορέσω να μιλήσω άνετα με τον πατέρα μου?Σας παρακαλώ είναι επείγον! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με λςνς κωστα ειμαι 15 χρονων και εχω διαταραχη πανικου φοβαμαι οτι θα παθω κριση πανικου και εχω συνεχεια αγχος. Με αποτελεσμα να μου ανεβαινει η πιεση και να ειμαι εξαντλημςνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Με λςνς κωστα ειμαι 15 χρονων και εχω διαταραχη πανικου φοβαμαι οτι θα παθω κριση πανικου και εχω συνεχεια αγχος. Με αποτελεσμα να μου ανεβαινει η πιεση και να ειμαι εξαντλημςνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...