Διατροφικές Διαταραχές στη Εφηβεία


Η εφηβική ηλικία αποτελεί μία πολύ σημαντική δομική περίοδο στη ζωή δημιουργώντας το απαραίτητο πεδίο για τη μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ταυτότητα. Οι συγκρούσεις στην εφηβεία είναι έντονες και εσωτερικές, ασυνείδητες αλλά και εξωτερικές καθώς ο έφηβος υιοθετεί συγκρουσιακές στάσεις απέναντι στο περιβάλλον και τα πρόσωπα εξουσίας. Η "επανάσταση" των εφήβων απέναντι στα γονεϊκά πρότυπα και η αποεπένδυσή τους είναι ένας μηχανισμός που, αν και συχνά επώδυνος για τον έφηβο και για την οικογένεια, εξυπηρετεί την ανάγκη να δομηθεί μία νέα, ενήλικη και ανεξάρτητη ταυτότητα. Ταυτόχρονα, ο έφηβος καλείται να διαχειριστεί τις απαιτήσεις και συγκρούσεις από ένα σώμα που αλλάζει καθώς αναδύονται τόσο τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής ωριμότητας (τριχοφυΐα, αλλαγές στη φωνή, έμμηνος ρύση) όσο και η πρωτόγνωρη σεξουαλική αφύπνιση. 
 Η χρήση του σώματος σε συμβολικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα έντονη καθώς το σώμα γίνεται το συμβολικό πεδίο πάνω στο οποίο εκφράζονται οι ασυνείδητες συγκρούσεις, η ανάγκη  του εφήβου για αυτοπροσδιορισμό, οι προσπάθειες και οι ματαιώσεις στην πορεία από την παιδικότητα στην ενηλικίωση. Η ενασχόληση του εφήβου με το σώμα και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της εμφάνισης εκφράζει αυτή την ανάγκη του εφήβου για την ανάπτυξη από της ταυτότητας πέρα από τα γονεϊκά πρότυπα και γι αυτό οι έφηβοι είναι, σε πολλές κουλτούρες, τόσο επιρρεπείς στις ταυτίσεις με προβαλλόμενα πρότυπα, όπως αυτά που προβάλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι συνθήκες αυτές που περιβάλλουν το εφηβικό σώμα ενεργοποιούν πολλαπλούς αμυντικούς μηχανισμούς κάνοντας τους εφήβους περισσότερο ευάλωτους στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, οι οποίες εκδηλώνονται συχνότερα στην εφηβεία (ηλικίες 12-20 ετών) και συγκεκριμένα στα κορίτσια. Οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές παρουσιάζουν αυξημένη και δυσλειτουργική ενασχόληση με το σώμα, την εικόνα τους και την πρόσληψη τροφής. Σε γενικές γραμμές οι διαταραχές διατροφής χαρακτηρίζονται από αρνητικές, ενοχικές και έμμονες σκέψεις και συναισθήματα γύρω από το βάρος και το φαγητό, με αποτέλεσμα συχνά να διαταράσσονται οι φυσιολογικές λειτουργίες πρόσληψης τροφής. Ταυτόχρονα, οι έφηβοι με διαταραχές διατροφής αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές προκλήσεις της εφηβείας που περιλαμβάνουν καινούριους κοινωνικούς, ψυχολογικούς και προσωπικούς ρόλους. 
Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής δημιουργούν διατροφικές συνήθειες που απειλούν τη φυσιολογική σωματική ανάπτυξη και λειτουργικότητα και επιφέρουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία, ψυχική και σωματική, του εφήβου. Επιπλέον, οι συνήθειες αυτές είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και πολλές φορές δύσκολο να εντοπιστούν γιατί τα άτομα που πάσχουν από τέτοιες διαταραχές φροντίζουν να κρύβουν πολύ καλά τα συμπτώματα. Η έγκαιρη ψυχοθεραπευτική παρέμβαση είναι αποτελεσματική και απαραίτητη για να αποκατασταθεί η σχέση του ατόμου με το σώμα και να αναπτυχθεί μία ρεαλιστική και σταθερή αυτοεικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...